13 feb. 2012

Els desastres de la guerraPoble Vell de Corbera d'Ebre

El parlament de Catalunya va declarar “Lloc d’interès històric” al poble de Corbera d’Ebre (Terra Alta) que descansa al cim d’un turó a 337 metres d’alçada; on una munió de cases en runes donen constància d’allò que fins 1938 va ser la vila de Corbera d’Ebre. Allí descansa el seu símbol, l’església de “Sant Pere” des d’on es pot contemplar les abruptes muntanyes de la Serra de Cavalls i Pàndols (indrets on es van produir els combats més intensos i brutals de la batalla) i gran part del terreny que va ser l’escenari principal dels 115 dies d’enfrontament que va durar la Batalla de l’Ebre.

A la Guerra Civil espanyola, la Batalla de l’Ebre va ser un dels episodis més importants, tant per la violència i la durada dels combats com per les conseqüències que se’n van derivar. La batalla, va començar el juliol de 1938 i va acabar a mitjans de novembre del mateix any. Van morir milers de combatents dels dos bàndols i va determinar la caiguda de Catalunya i, posteriorment, l’enfonsament de la resta del front republicà.

Per a Espanya, la derrota va provocar la desaparició de la II República. Per Catalunya, va representar la pèrdua dels seus òrgans de govern, un greu obstacle per al manteniment i progrés de la seva cultura, una alteració demogràfica, un trasbals econòmic i la pèrdua de l’oficialitat del seu idioma.

(Informació procedent del web de l'Ajuntament de Corbera d'Ebre)

1 comentario:

 1. hola Rosa,
  fa un parell de mesos vaig ser, com saps, als mateixos indrets que ara ens mostres, és curiós que, tret de l'església de "st Pere", mostrem mirades diferents del mateix indret, el poble vell de Corbere d'Ebre
  tinc pendent tornar-hi un dia d'aquests, crec que cal fer-hi una estada menys apressada...
  vas ser a Villalba dels Arcs? el sentiment de ser a una trinxera, corpren
  s@lut

  ResponderEliminar

Gràcies pel teu comentari.