13 oct. 2016

Priorat de Santa Maria de Castellfollit de Riubregós


L'Alta Anoia és una part de la comarca ben diferenciada de la resta. Més freda i verda, era terra de fontera cap allà els segles XI i XII i amaga tresors com torres de guaita, castells i esglésies romàniques de gran bellesa no conegudes com caldria.


El Priorat de Santa Maria consta d'una església romànica documentada des del 1078. L'església actual va ser consagrada l'any 1082 per Bernat Guillem, bisbe d'Urgell, i l'any 1093 el noble Hug Dalmau va cedir-la al Monestir de Sant Benet de Bages i va esdevenir-ne priorat regit per un pare prior i una petita comunitat formada per tres o quatre monjos. 


 


Quant a la seva arquitectura  l'església és un edifici d'una sola nau, amb planta de creu llatina i un absis quadrangular. Als dos braços del transsepte hi havia dos absis semicirculars que van ser substituïts per una capella gòtica, al braç nord, i una sagristia al braç sud. La nau central es troba coberta amb volta apuntada i al transsepte hi ha una cúpula, amb trompes als angles que a l'exterior pren forma de cimbori circular. L'absis central i els braços laterals es troben coberts amb una volta de mig punt. Cal destacar la finestra de l'absis central que és de doble.


Del patrimoni artístic que es podia trobar a l'església tan sols es va salvar una verge de Montserrat de talla barroca, ja que no era a dins de l'església durant les revoltes del 1936-1939, i un retaule gòtic obrat al 1400 per un mestre desconegut que actualment es troba al Museu de Barcelona.
El 8 de febrer de 1981 va ser declarat monument historicoartístic d'interès provincial i la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona van portar a terme la seva restauració.
2 comentarios:

  1. Un luxe d'imatges!! Quins secrets més ben guardats que estàs gosant de mostrar-nos!! Chapeau, Rosa...

    ResponderEliminar
  2. I tant, Àngel! Si n'hi ha de racons mervellosos... Tenim un país d'alta gama.

    ResponderEliminar

Gràcies pel teu comentari.