10 abr 2018

Cercant la petjada fenícia

Façana il.luminada del Museu inspirada en el Temple de Luxor

Sarcòfag d'Ahiram, rei de Biblos. Una de les joies més preuades del museu

Enterrament prehistòric

Sarcòfag romà delicadament esculpitTomba de Tir

Sarcòfags antropomòrfs

MUSEU ARQUEOLÒGIC NACIONAL DEL LÍBAN

Cercant la petjada fenícia al Líban, només la vaig poder trobar al Museu Arqueològic. El cas és que el fenicis van ser un poble pacífic i treballador, molt fàcil per a ser envaït, de manera que tota la seva cultura va ser norreada i engolida per les successives invassions. Líban ha estat un país per on hi ha passat tothom, els d'Europa cap a Àsia i el d'Àsia cap a Europa al llarg de més 6.000 anys. És a dir, que té molt per explicar.

Aquest Museu (inaugurat el 1942) va ser seriosament malmès durant la guerra civil de 1975 (que es va allargar fins al 1991), atès que es trobava al mig de la línia verda que separava els dos bàndols contendents. Conté autèntiques joies mil·lenàries que van estar en seriós perill de destrucció o d'expoli, de tal forma que el llavors director va ordenar traslladar totes les peces petites que estavan a les vitrines i portar-les al soterrani que va ser clausurat amb parets de mamposteria, així com fer carcasses de formigó als sarcòfags per al de preservar-los, la qual cosa va donar uns resultats excel.lents. Acabada la guerra i reconstruit l'edifici, es van reccuperar intactes i el Museu es va tornar a obrir el 1999, essent avui dia un dels orgulls nacionals.

El Museu es divideix en tres plantes, no sabria dir quina més interessant. A la plata baixa trobem els grans sarcòfags de pedra (fenicis i romans). A la planta superior, joies, estatuetes fenícies, armes de tots els temps, ceràmica, vidre... I a la planta soterrània es poden veure diversos tipus d'enteraments. Fins i tot hi ha una sala especialment tractada (en la qual no està permès fer-hi fotos) amb dues vitrines independents que contenen, per una banda, les mòmies d'una mare i el seu nadó i, per una altra, les de dos germans petits totes elles perfectament conservades.

La veritat és que només per aquest Museu, ja val la pena un viatge al Líban.


El Museu

La major col.lecció de sarcòfags del món


.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gràcies pel teu comentari.